Biblioteca i arxiu a les antigues escoles


Promotor: Ajuntament Sant Sadurní d’Anoia

Pressupost: 3.555.061€

Superfície construïda: 2.349 m2

Any de construcció: 2011

Fotògraf:  Adrià Goula

Descripció: Es proposa rehabilitar integralment l’edifici existent de principis del segle XX, de notable interès històric i arquitectònic, i completar el programa requerit amb la seva ampliació per mitjà de la construcció d’un nou cos edificat que ocupa part del solar que ara no està edificat i que feia antigament les funcions de pati de l’escola. Es respecta la façana històrica tal com va ser concebuda i s’aprofita l’accés històric com a entrada principal del nou equipament. El volum nou es col·loca al seu darrera sense “tocar” l’edifici modernista, que es manté com a peça principal, exempta i singular.

Aprofitant el desnivell entre un extrem i l’altre del solar, es col·loca l’arxiu soterrat respecte l’edifici actual, amb accés independent des del carrer posterior. Tot i opcupar la totalitat de la parcel·la l’arxiu no genera cap volum noi visible des del carrer i es formalitza com un sòcol de pedra que prolonga el de l’edifici actual. La resta del programa de biblioteca es formalitza com dos volums recolzats sobre el basament: el nucli d’escala i el cos de la sala de lectura d’adults. La seva col·locació manté el pati actual com a nexe central de l’edifici.

El nou volum de la sala es col·loca separat de l’edifici històric, deixant una escletxa de separació que permet també l’arribada de llum als espais del nivell inferior. El nou volum es formalitza amb pladons d’acer corten i aplacat ceràmic en les façanes laterlals, buscant a nivell de ritme i materials la connexió amb el preexistent a partir d’una sistematització constructiva contermporània.

Mencions i premis: Finalista Premis Catalunya Construcció 2019, Finalista premis FAD 2019 i 1er premi concurs negociat